En byfånes träningdagbok

Om några dagar är det dags för årets första och förhoppningsvis enda tävling  Kalmar IronMan(ev. kommer en kvaltävling till RAAM köras i sept.).

Själv får jag stå som åskådare i år då storken levererade en till liten prinsessa till oss i maj.

Jag misstänker att det finns en hel del bloggar om träningsupplägg inför en IM och jag kan tro att många har ett tränings schema och följer de senaste om hur man lägger upp sin träning på ett optimalt sätt. Att det flitigt fylls i i träningsdagboken.

Jag känner en kille som inte gör som alla andra.. Hans träningsdagbok är fylld med blanka sidor.  Greger har varit pappaledig i sommar med betoning på ledig och inte bara pappaledig utan även träningsledig.

Sen Italien i oktober och fram tills i torsdags har han cyklat 30 mil var av det längsta passet är 11 mil, han har simmat två gånger och sprungit ca 15 gåner. Alltså sen i oktober, inte den senaste månaden. När det är exakt en vecka kvar till Kalmar DÅ börjar Greger träna, han kommer nog köra varje dag fram tills på lördag.

Nu tänker ni att han måste ju vara dum i huvudet, efter som dom flesta gör så lite som möjligt veckan innan, iklädda kompressionskläder. Och ja, jag kan till viss del hålla med er, men samtidigt vet både jag och Greger hur hans kropp funkar och för honom funkar det alldeles utmärkt att göra på det här viset. Däremot kan jag tycka att han skulle börjat träna två vecka tidigare för att vara i hyfsad form till kalmar.

Nu är hon helt ute och cyklar, den träning man gör veckan innan kan inte göra varken till eller från, men Greger var i ungefär lika otränad när han kom till Italien och efter tre veckor var han i riktigt bra form.

Det finns dom som tränar ett år för att genomföra en IM och det finns vissa som tränar i en vecka. Självklart kommer inte en veckas träning ge några skryt tider, men det kanske kan ge lite perspektiv på hur mycket av sitt liv man måste viga åt träning för att genomföra en IM. Jag kan verkligen inte rekommendera någon att göra som Greger, det skulle nog rentav vara farligt för vissa.  Men jag tror att många skulle kunna dra ner på sin träningsmängd betydligt och träna ordentligt när dom väl tränar i stället. Även om våra kroppar är gjorda för att röra på sej och mår väldigt bra av att träna mycket så måste vi inse att vi har en hjärna också och mentalt kan det bli jävligt tufft om man helatiden ska fokusera på sin träning. Tillslut blir det man älskar att göra bara förknippat med ångest och dåligt samvete för att man inte gör tillräkligt. Så till er alla som håller på att bränna ut er mentalt för att ni ska göra en IM kan jag bara säga om ni inte har tänkt kvala till Hawaii så ta och slappna av, det ska MYCKET till för att inte ta sej i mål.

Förutom denna träningshets som råder så råder även en prylhets inom triathlon. Men även det har gått Greger helt förbi. I torsdags var det träningstävling i Sala. Jag kan inte låta bli att skratta åt G`s totala ointresse för sin utrustning.

Han hade sin ”så jävla trasiga så det finns inte” våtdräkt på sej, den jag tänkte slänga när vi åkte hem från Italien men inte fick. När han kommer upp efter simningen och sliter av sej sållet till våtdräkt ser jag att han har de mest slitna cykelbyxor som finns på denna planet på sej. Såna som har tappat all elasticitet så dom hänger i rumpan och är genomskinliga både fram och bak. Det matchar han upp med en cykelhjälm från Gekås för 140 :-. Han cyklar iväg i ett försök att toppa listan som Sveriges mest välklädde man och lyckas ungefär lika bra med det som med cyklingen. Han kommer in och växlar snabbt om till löpardojor, eller vad jag ska kalla det. Han har samma skor när han bygger växthus, när han är på jobbet eller mockar åt hönsen. Jag får nog kalla det allround skor. Jag vet ingen annan som använder sina löpardojor jämt och byter vart annat år. Och JA det är dom han kommer använda i Kalmar också. Sån är han min byfåne, helt omedveten och ointresserad av trender. Om det inte var för att han hette Greger Sundin och var en jävel på ultratriathlon skulle folk säkert göra narr av honom (nu är det bara jag som gör det) . Men jag gillart´ också,  han må vara min byfåne men jag tycker att det charmigt och underbart att han kör sitt eget race oavsett vad de senaste studierna visar, vilka trender som är heta osv.

Mitt budskap till er är att man behöver inte ha det senaste och man behöver inte träna 20 timmar per vecka. Livet är så enkelt som man gör det och triathlon är inte heller så svårt om man inte krånglar till det.

Lycka till på lördag alla som ska köra. Jag kommer stå avundsjuk vid sidan och titta på och försöka heja fram er när orken tryter. Se till och njut ni har en helt fantastik dag och upplevelse framför er!