En hyllning till bonden

Jag har länge tänkt skriva om denna underskattade yrkesgrupp, men tiden räcker inte till. Så plötsligt kastas livet om och inlägget som legat där i bakhuvudet känns viktigt igen.

 

Har du någonsin skakat hand med en bonde så vet hur ett riktigt handslag ska kännas. Hårt men vänligt, starkt och kraftfullt med en stor och skitig hand. Och då ska du veta att det handslaget kommer från en av de mest kompetenta människor du någonsin träffat. För det är just den breda kompetensen som är slående för den  här yrkesgruppen.

 

En bonde kan förlösa kalvar, kliva in i vilken stor maskin som helst och köra den, kan fickparkera vidunderliga ekipage bättre än vi kan fickparkera våra bilar. Dom kan felsöka och laga det mesta. Använda en svets med samma precison som en kirurg använder en skalpell och skapa konstverk av skrot som skulle platsa på vilket designtorg som helst. Dom hanterar vedklyv, motorsåg och skogsmaskin innan dom lärt sej krypa. Dom driver företag, sköter bokföring och fyller i eu papper. Dom håller koll på sin jord och sina grödor. Dom håller bättre koll på väderprognosen än SMHI själva. Dom plogar snö så att vi vanliga människor tar oss fram till våra jobb.

_DSC0084

Att vara bonde är ett av de viktigaste jobb som finns, det är bonden som ser till att vi har mat på våra bord. Kom ihåg det nästa gång du hamnar i en bilkö efter en traktor som är på väg till stan för att leverera sitt spannmål. Du har ingen rätt att tuta eller svära åt bonden, för bonden är din hjälte och man ska inte bita den hand som föder en. Bonden jobbar 12 timmar om dagen 7 dagar i veckan för att du ska kunna äta havregrynsgröt till frukost eller köpa med dej nybakt bröd från bageriet. Bonden går med skit under naglarna för att du ska kunna äta färskpotatis till sillen på midsommar. Nu när sommaren kommer och vi tänder grillen, vem har mockat skit, slitit i 20 minusgrader en kall januarikväll för att få igång vattnet som fryst till djuren, utfodrat omvårdat och älskat den köttbit du precis ska avnjuta, jo bonden. Han som du irriterar dej över i trafiken, han som du kanske har gjort dej lustig över. Just han ser till att du kan njuta av din kalla öl en sommar kväll.

Det är gubben med keps och ett kraftfullt handslag som gör det möjligt för dej att fortsätta leva ditt låtsas liv. För slutar han leverera så blir du tvungen att börja odla din egen mat och då kommer din lilla balkonglåda inte att räcka till. Du måste skaffa dej en kolonilott, minst. Och vill du dessutom ha kött då kommer det bli riktigt tufft för dej.

Att få växa upp med en pappa som är bonde är ett privilegium. Vad man än har behövt hjälp med så fixar han det, eftersom han är bonde och kan allt.

Men så plötsligt när livet syntes oss som bäst kom döden som vår gäst. Tog det som oss kärast var och lämna bara tomhet kvar.

Ett tomrum som aldrig kommer kunna fyllas. En livslång sorg och saknad har kommit till oss. Ett par alldeles förstora skor har lämnats kvar, ett par skor som ingen av oss någonsin kommer att kunna växa i. Så mycket kunskap som aldrig han förmedlas för att livet blev för kort.

Men känslan av tacksamhet tar ändå över känslan av sorg. Herregud, vi kan skratta oss lyckliga, det är långt ifrån alla som har fått förmånen att ha mutation mellan Stålmannen och Mac Gyver till pappa. Och tänk vilken ynnest att få bära 50% av generna från en person man skattar så högt och veta att ens barn bär 25% av dessa generna. Stålmannen lever vidare och vi får försöka förvalta de gener vi fått och den kunskap vi hann snappa upp.

Jag som har sett spöken hela mitt liv vet att det inte slutar här och pappa lyser inte med sin frånvaro direkt 🙂

Det är så mycket på gång i livet just nu, dörrar som har öppnats och drömmar som ska uppfyllas. Att döden skulle komma som vår gäst fanns inte i vår vildaste fantasi, men det gör det ännu viktigare att fullfölja det vi påbörjat.

Footprintzero är arbetsnamnet på mitt och Gregers kommande projekt. Jag kommer skriva mer om det framöver. En fantastisk dröm som också innebär att vi får släppa en gammal dröm och sälja vårt paradis TärnGölja Gård.  Jag hoppas verkligen att TärnGölja får en ny ägare som älskar detta ställe som vi gör, för den här gården förtjänar bara det bästa.

På återseende.

 

 

 

 

6 reaktioner på ”En hyllning till bonden”

  1. Så tråkigt att läsa om din far. Och om gården också, även om jag är säker på att ni hittar på något spännande med det nya projektet.

    (Jag var coachingkund till Greger för några år sedan, följer bloggen sedan dess.)

  2. Beklagar sorgen . Kände er far ganska väl och han var verkligen en tusenkonstnär . Imponerades av han uppfinningsrikedom . När någon nära rycks bort mitt i livet gör att man funderar på vad som är viktigt här i livet . Lycka till med era framtida projekt .
    Hälsningar från ”grannen” tvärsöver slätten (Bennebo)

  3. Tack och tack för dom fina orden om pappa. Ja, en tusenkonstnär är verkligen rätt ord

  4. Ja, det är fruktansvärt tråkigt med pappa och visst är det lite vemodigt att sälja paradiset men som vi nu verkligen har blivit påminda om så är livet för kort för att inte våga satsa fullt ut.

  5. Fint skrivet Lina! Beklagar sorgen. Stryrkekram och lycka till med nya projektet!

Kommentarer är stängda.