Decaman USA

 

Den 6:e november så startar årets längsta nonstop tävling av stapeln New Orleans i USA

Det är som en Ironman fast distanserna är 10 gånger längre, det vill säga 38 kilometer simning i 50 meters pool och sedan 1800 kilometer cykel på en 14 kilometers varv och avslutningsvis 420 kilometer löpning som är på ca 2 kilometer per varv. Många längder och varv innan man är i mål men det är ur säkerhets synpunkt det bästa upplägget för en sådan här tävling.

Hur kommer man ens på att arrangera en sådan tävling och vilka ställer upp?

Arrangörerna är många gånger själva ultra distansare och dom som ställer upp är helt normala idrottsmänniskor med en bakgrund oftast i ultradistans löpning eller cykel.

Hur gör man då för att göra för att genomföra ett sådant lopp – träning förstås men det är så mycket kunskap om hur kroppen fungerar och sist men inte minst en järnvilja och inte låta sig deppa ner sig under loppet utan bara ”stänga av” känslor, smärta och tankar som är negativa.

Alla har säkert en egen taktik för att genomföra tävlingen som detta år har samlat 16 personer. Min taktik ligger i att ha ett jämnt lugnt tempo med minst 20 timmar på banan och dygn, resten av tiden kommer att fördelas mellan matraster , ta hand om skavsår , byte av kläder och det som blir kvar går till sömn.

Sömn är förstås jätteviktig men än viktigare är att få i sig energi och vätska samt ha en belastning på kroppen som gör att den inte går sönder.

Vill du följa med så är den officiella hemsidan www.decamanusa.com där hoppas vi att det fungerar med en uppdaterad distans och tid tagnings system för var och en av deltagarna. Följ även deras facebooksida Decaman USA

Min officiella facebook sida Greger Sundin motiverad.nu, kommer förhoppningsvis få minst en uppdatering varje dygn i mån av vad jag orkar logga in och lägga uppdateringar – jag har ingen egen crew med mig som dom allra flesta.  Det är svårt att lösa det praktiskt med barn på tävlingen, så familjen väljer att stanna hemma. Viss uppdatering kanske kommer ske hemifrån köksbordet i Sverige.

Jag har även Instagram, motiveradnu där jag ska försöka komma ihåg att lägga ut bilder.

Hur lång tid tar då tävlingen ? Allt mellan 8 och 13 dygn beroende på hur bra det går.

Häng med så kör vi 🙂

Greger

cropped-mexico-2009-021-1024x660